Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на

...
Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на
Коментари Харесай

По пътя към еврото - един месец преходен период, след това левът отпада


Министерството на финансите разгласява за публично обсъждане Закона за въвеждане на еврото  в България. В него са разписани основните промени, свързани със промяната на валутата . От документа излиза наяве какъв брой време ще плащаме и в двете валути и в какъв период ще би трябвало да обменим наличните си левове. В самия законопроект предстоящо не е записана дата за банкет на България в еврозоната. Тя, както и курсът на лв. към еврото, ще бъдат избрани от Съвета на Европейския съюз с единомислещо решение на страните членки, чиято парична единица е еврото, и страната ни. Ангажиментът на българските управляващи е страната ни да се причисли към еврозоната със сегашния закрепен курс от 1,9558.

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях единствено евро, без значение дали това ще става посредством АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други. От датата на въвеждане на еврото  се предвижда изплащането на възнагражденията, компенсациите, паричните и обществените помощи, както и пенсиите да се прави в евро.

Разписано е, че когато сменим валутата, ще има един месец, в който ще може да се заплаща редом и в лв. . След това досегашната ни валута ще стане неплатежоспособно средство. За да се предотврати спекулата, концепцията е цените на стоките да се изписват в евро и лв. в продължение 12 месеца . На датата на въвеждане на еврото в България всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други в локални банки, ще бъдат еднократно, автоматизирано и гратис превалутирани в евро по формалния валутен курс .

Предвидено е новият лихвен %  по контракти за заем с изменчив лихвен процент да не може да е по-висок от размера на лихвения % по тях преди датата на въвеждане на еврото . При контракт за заем с закрепен лихвен % към датата на въвеждане на еврото лихвеният % ще остане подобен, какъвто е бил контрактуван преди датата на въвеждане на еврото.

Проектът на Закон за въвеждане на еврото в България е създаден от особено основана с тази цел междуведомствена работна група към Министерството на финансите, в която вземат участие Българската национална банка, всички министерства и заинтригувани институции и организации, представители на бизнеса и на академичната общественост. Законопроектът е координиран с Европейската комисия, която даде своето позитивно мнение по него, като следва съгласуването му с Европейската централна банка.

Преди ден Министерството на финансите пусна и  , отдаден на въвеждането на еврото в България. В особено основаната графа „ За еврото “ жителите и бизнесът ще намерят къси и точни отговори на най-често задаваните въпроси. Друг акцент в електронната страница е рубриката „ Вярно ли е, че “. В нея посредством обстоятелства е даден отговор на някои от най-често срещаните погрешни изказвания и неоснователни терзания, свързани с присъединението на България към еврозоната. 

Целият текст на законопроекта: 

Срокът от един месец временен интервал е записан още в Националния проект за въвеждане на еврото от 2021 година Хърватска, която одобри еврото от 1 януари 2023 година, имаше две седмици. „ Със сигурност интервалът е къс, само че дава отговор и на условията. Ще е неловко обаче за огромната част от българското население. Може би по този метод ще излезе по-евтино за българските търговци, които ще би трябвало да поддържат каси от двете валути в този интервал от време. Но цената ще се заплати в последна сметка от потребителите ”, счита икономистът Стоян Панчев.

Според други икономисти за един месец  всеки ще се оправи със промяната на парите. „ Мисля, че този период е рационален. Не имам вяра да има усложнения за българските жители. Естествено, законът за еврото би трябвало да урегулира много други действия, в това число и конвертирането. Трябва да се дадат ясни инструкции на търговски институции ”, посочи икономистът Михаил Кръстев.

Експертите са на едно мнение, че ден след ден 1 януари 2025 става все по-нереалистична дата за промяна на валутата. „ Инфлационният аршин е огромен проблем за влизането в еврозоната. Няма по какъв начин механически да влезем в този аршин. Дупката е прекомерно огромна - 3,3% ”, изясни Панчев. „ Най-вероятно няма да стане от 1 януари 2025 година, защото инфлацията има огромна илюзия, в това число и неведение от страна на политиците, че се гледа месечната инфлация, а не средногодишната. По тези индикатори ние изоставаме доста ”, уточни Кръстев.

Освен самият проблем с инфлацията, като допустима спънка съгласно икономистите се обрисува и политическата рецесия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР